Benjamin Suomela tilldelas Carina Appel-priset 2023

Benjamin Suomela har jobbat som bildjournalist i över 10 år. I Finland har han jobbat för medier såsom Vasabladet, Hufvudstadsbladet, STT-Lehtikuva, Helsingin Sanomat.  Nu är han fastanställd som visuell journalist sedan tre år tillbaka vid Yle. Utöver detta har han jobbat för diverse humanitära organisationer som FN, Plan International, Internationella och Finlands Röda Kors. Hans bilder har också blivit publicerade hos Al-Jazeera, BBC och New York Times för att nämna några. 

Suomela är född 1988 och uppvuxen i Vasa, men numera bosatt i Helsingfors sedan 2009. Han bodde också i Bangkok i Thailand i två år (2015-2017) och arbetade som frilansbildjournalist.

Som journalist säger han sig vara intresserad av social orättvisa, konflikter och teman som behandlar människans relation till naturen.  

Den senaste tiden har han varit upptagen med att bevaka Rysslands anfallskrig i Ukraina och har gjort sammanlagt tio resor till landet sedan februari 2022. Det senaste han jobbade med i Ukraina var en dokumentärfilm som behandlar ryska krigsförbrytelser i landet under det pågående kriget.

Styrelsen för Kilens hembygdsgård i Sideby sr har valt Benjamin Suomela till årets (2023) pristagare av Carina Appel-priset. Priset som utdelas vartannat är det sjätte i ordningen.

Stiftelsen Kilens Hembygdsgård har beslutat att hedra fotografen Benjamin Suomela med Carina Appel-priset för år 2023.

Suomela tar emot priset i samband med evenemanget Jul på Kilen 10.12.2023 klockan 14.00.

Pressmeddelande
 

Prismotivering:

Benjamin Suomela, Helsingfors och med bakgrund i Vasa, är en uppmärksammad nyhetsfotograf med ett starkt socialt och internationellt engagemang. Senast har hans fotorapportering från Rysslands anfallskrig mot Ukraina väckt uppmärksamhet och uppskattning. Reportageresorna till det krigsdrabbade landet har han gjort i samarbete med Yles reportrar. I sitt tidigare uppdrag för Finlands Röda Kors fotograferade och videofilmade han i många länder såsom Indonesien, Bangladesh, Sydsudan, Zimbabwe och Irak.

I hans foton och videofilmer är det lätt att se ett starkt engagemang för social rättvisa, mänskliga rättigheter och miljöansvar. Särskilt uppmärksammar han ursprungsfolkens rättigheter - själv har han rötter i Dayak-folket i Indonesien. Filmen från Kambodja om den ekologiska krisen i Mekong-floden visar engagemang både för miljön och lokalbefolkningens rättigheter.

Suomela har också fotograferat för Vasabladet, Hufvudstadsbladet, Helsingin Sanomat och STT/Lehtikuva.

Suomela är en fotograf som präglas av liknande värderingar som Carina Appel, till vars minne detta pris har instiftats.


Foto: Roni Rekomaa/Antti Kuronen