Sång och Ord i sommarkvällen

30 Juni 2021 kl. 19.00–21.00

Medverkande: Anna-Karin Martikainen, Juhani Martikainen, Birgitta Lillbäck Engström & Markus Engström.

Arr: Krs svenska församling.

Carina Appel-prisutdelning/palkinnonjako/INHIBERAT

30 Juni 2021 kl. 14.00–15.00

Årets pristagare Niklas Meltio

Fotojournalisten Niklas Meltio får årets pris ur Carina Appels minnesfond.

Han har under längre perioder rapporterat om brännande krishärdar i bland annat Syrien, Irak/Kurdistan, Ukraina, Afghanistan och om flyktingströmmen genom Europa.

Niklas Meltio (f. i Helsingfors 1979) är fotojournalist sedan 2003. Han har flera år gått i bräschen för ett unikt dokumentärt grepp, där han ihärdigt och modigt befinner sig bredvid de människor som lever i krigs- och kristillstånd och som på olika sätt rör sig i välfärdens marginaler.

Han har under längre perioder rapporterat om brännande krishärdar i bland annat Syrien, Irak/Kurdistan, Ukraina, Afghanistan och om flyktingströmmen genom Europa. Passionerat och envist skildrar han skeendet på ett realistiskt och klarsynt sätt.

Niklas Meltio har ett eget bildspråk där han på ett unikt sätt kombinerar stillfotografens kunskap och kompositioner med ett rörligt bildmaterial. Hans hantverk är starkt och genomtänkt och står sig i ett internationellt perspektiv.

De senaste åren har han skapat sig en position som erkänd videofotograf och har gjort tv-dokumentärer för bland annat Yle. Han har utmärkt sig för reportage i hemlandet, om bland annat utsatta thaikvinnor, hemlösa, asylsökande och missbrukare. I hans arbete syns den respekt som han närmar sig människor med.

Niklas Meltio är orädd, kompetent och drar sig inte för att utmana de mediekoncerner som prutar på sina fotojournalistiska ideal genom att rationalisera bort fotograferna.

Han har vunnit flera pris för sitt arbete och sina publikationer. Ändå använder han först och främst reportagens inverkan på de samhällen där han jobbar som referens för hur relevant han är för sin bransch.

Läs mera om priset.

Lue lisää palkinnosta.Plats
Kilen/Kiili
Kilvägen 90
64490 Sideby