KIILIN OMA PETTULEIPÄ

Jo viikingit käyttivät ruoanlaitossa puunkuorta ja Pohjois-Amerikan intiaanit hoitivat sairaita mäntyuutteella, koska sen arveltiin parantavan vastustuskykyä.
Suomessa ja Venäjällä puunkuori on auttanut ihmisiä selviytymään hengissä pula-aikoina, jolloin se korvasi jauhot joko osittain tai kokonaan.

Pettujauho valmistetaan männyn vaaleasta sisäkuoresta eli nilasta. Nila kerätään aikaisin keväällä, jolloin se irtoaa helpommin ja sen vitamiinipitoisuus on erityisen suuri. Nilan annetaan kuivua muutama päivä, jonka jälkeen se kuumennetaan haitallisten aineiden, kuten hartsin ja vahan, poistamiseksi. Kiilissä nilalevyt paahdetaan Franssintalon leivinuunissa, minkä jälkeen ne jauhetaan jauhoksi.
Pettujauhossa on paljon vitamiineja ja vähän energiaa. Lisäksi se sisältää vatsaystävällistä kuitua sekä monia keholle hyödyllisiä aineita, kuten sinkkiä, magnesiumia, kaliumia ja rautaa. Siinä on näitä aineita paljon enemmän kuin rukiissa tai vehnässä. Lisäksi se sisältää flavonoideja, joiden arvellaan vahvistavan luonnollista vastustuskykyä.

Leivän lisäksi pettujauhosta voidaan valmistaa mysliä ja puuroa tai sitä voidaan ripotella piimän tai jogurtin joukkoon tai keittojen ja pataruokien lisukkeeksi.

Pettuleipää ei valitettavasti ole saatavilla tänä kesänä.